Kriterij nominalne konvergencije iz Maastrichta odnose se na:
a) spremnost članica EU-a za uvođenje jedinstvene valute,
b) spremnost članica eurozone za harmonizacijom poreza za promet i dohodak,
c) spremnost članstva eu-a i zemalja kandidatkinja za članstvo u WTO-u,
d) spremnost članstva kandidatkinja za prihvaćanjem članstva u EU....
Točan odgovor: a)
Europska središnja banka (ECB):
a) ima sjedište u Frankfurtu (na Majni) i nasljednica je Europskog fiskalnog instituta.
b) nadzire količinu novca u optjecaju te održava stabilnost cijena na području eurozone
c) ima za primarni zadatak definiranje proračunske politike u eurozoni, te određivanje visine inflacijske stope
d) vrijedi ssve prethodno navedeno
Mundellov trokut dokazuje da zemlja uključena u režim fiksnog tečaja, sa slobodnim kretanjem kapitala
a) gubi monetarnu suverenost, izuzev ako se radi o zemlji vođi te zone
b) gubi fiskalnu suverenost, izuzev ako se radi o zemlji vođe te zone
c) gubi nacionalnu suverenost, izuzev ako se radi o članici WTO-a
d) gubi političku suverenost, izuzev ako se radi o pridruženoj zemlji zone eura
Višegodišnje financijske perspektive EU-a uređuju financijske okvira:
a) financiranja zajedničkih europskih politika i ciljeva putem EU proračuna
b) pakta o stabilnosti i rastu za zemlje ACP-a
c) procesa pridruživanja zemalja kandidatkinja za EU, uključujući članstvo u WTO-a
d) istraživačkih i razvojnih projekata Europskog razvojnog fonda (EDF/FED)
Današanja raspodjela proračunskih rashoda Eu-a ukazuje da se najveći dio zajedničkih sredstava usmjerava
a) energetske mreže i pomoć industriji
b) "koheziju" i konkuretnost"
c) administracija i pomoć zemljama u razvoju
d) ruralni i urbani razvoj
Točan odgovor: b)
Među navedenim zemljama članicama EU, koje koriste euro kao jedinstvenu valutu?
a) Velika Britanija i Švedska
b) Slovačka i Slovenija
c) Island i Švicarska
c) sve navedene zemlje koriste euro
U nekim grupama je trebalo zaokružiti Grčku i Irsku.
Unutarnje europsko tržište podrazumijeva:
a) slobodno kretanja radnika, ali bez mehanizma za koordinaciju bla bla b) zaštitu nacionalnih pravila vezanih za struke bla bla c) države članice mogu (ali i ne moraju) ukloniti sva ograničenja kretala kapitala unutar eu bla bla
d) slobodnu trgovinu robama između države članice i značajan administrativni kapacitet... te normizaciju?
Točan odgovor: d)
Europska strategija zapošljavanja temelji se na ĉetiri "stupa" trebalo je zaokružiti: poduzetništvo
Regionalna konkurentnost i zapošljavanje - točan odgovor;
mogu koristiti sve regije EU-a, a iznos na koji ostvaruju pravo
ovisi o njihovoj stopi nezaposlenosti, zaposlenosti u manje
perspektivnim gospodarskim sektorima, razini obrazovanosti,
gustoći naseljenosti
pronaći netočnu tvrdnju o eu proračunu?
ne sjećam se ponuđenih odgovora, mislim da sam zaokružio pod a) umjesto nacionalnog proračuna bude samo eu proračun tako nešto....
što se tiče pakta o stabilnosti i rastu, to je bilo pitanje nešto tipa uz što se ostvaruje taj pakt..ja sam zaokružio procedura prekomjernog deficita i procedura nadgledanja..to piše na zadnjem slajdu 7.prezentacije
Osnovna načela, trebalo je zaokružiti: Načelo nediskriminacije i uzajamnog priznavanja. Među ponuđenima je bilo načelo diskriminacije i uzajamnog priznavanja
višegodišnje financijske perspektive eu uređuju financijske okvire: trebalo je zaokružiti financiranja zajedničnih europskih politika i ciljeva putem eu proračuna.
šta EMS nije imala prije nego je stupio na snagu EMU i euro?
ja sam odgovorio: ERM..jer je on uveden kad i EMU (1999.), a tada je i euro uveden..a bilo je još ponuđeno i ECB i još neke kerefeke
Sjećate li se još koja pitanja, pa da odgovorimo sve pitanja i da budemo sigurni koliko smo točno riješili
a) spremnost članica EU-a za uvođenje jedinstvene valute,
b) spremnost članica eurozone za harmonizacijom poreza za promet i dohodak,
c) spremnost članstva eu-a i zemalja kandidatkinja za članstvo u WTO-u,
d) spremnost članstva kandidatkinja za prihvaćanjem članstva u EU....
Europska središnja banka (ECB):
a) ima sjedište u Frankfurtu (na Majni) i nasljednica je Europskog fiskalnog instituta.
b) nadzire količinu novca u optjecaju te održava stabilnost cijena na području eurozone
c) ima za primarni zadatak definiranje proračunske politike u eurozoni, te određivanje visine inflacijske stope
d) vrijedi ssve prethodno navedeno
Mundellov trokut dokazuje da zemlja uključena u režim fiksnog tečaja, sa slobodnim kretanjem kapitala
a) gubi monetarnu suverenost, izuzev ako se radi o zemlji vođi te zone
b) gubi fiskalnu suverenost, izuzev ako se radi o zemlji vođe te zone
c) gubi nacionalnu suverenost, izuzev ako se radi o članici WTO-a
d) gubi političku suverenost, izuzev ako se radi o pridruženoj zemlji zone eura
Višegodišnje financijske perspektive EU-a uređuju financijske okvira:
a) financiranja zajedničkih europskih politika i ciljeva putem EU proračuna
b) pakta o stabilnosti i rastu za zemlje ACP-a
c) procesa pridruživanja zemalja kandidatkinja za EU, uključujući članstvo u WTO-a
d) istraživačkih i razvojnih projekata Europskog razvojnog fonda (EDF/FED)
Današanja raspodjela proračunskih rashoda Eu-a ukazuje da se najveći dio zajedničkih sredstava usmjerava
a) energetske mreže i pomoć industriji
b) "koheziju" i konkuretnost"
c) administracija i pomoć zemljama u razvoju
d) ruralni i urbani razvoj
Među navedenim zemljama članicama EU, koje koriste euro kao jedinstvenu valutu?
a) Velika Britanija i Švedska
b) Slovačka i Slovenija
c) Island i Švicarska
c) sve navedene zemlje koriste euro
U nekim grupama je trebalo zaokružiti Grčku i Irsku.
Unutarnje europsko tržište podrazumijeva:
a) slobodno kretanja radnika, ali bez mehanizma za koordinaciju bla bla b) zaštitu nacionalnih pravila vezanih za struke bla bla c) države članice mogu (ali i ne moraju) ukloniti sva ograničenja kretala kapitala unutar eu bla bla
d) slobodnu trgovinu robama između države članice i značajan administrativni kapacitet... te normizaciju?
Točan odgovor: d)
Europska strategija zapošljavanja temelji se na ĉetiri "stupa" trebalo je zaokružiti: poduzetništvo
Regionalna konkurentnost i zapošljavanje - točan odgovor;
mogu koristiti sve regije EU-a, a iznos na koji ostvaruju pravo
ovisi o njihovoj stopi nezaposlenosti, zaposlenosti u manje
perspektivnim gospodarskim sektorima, razini obrazovanosti,
gustoći naseljenosti
pronaći netočnu tvrdnju o eu proračunu?
ne sjećam se ponuđenih odgovora, mislim da sam zaokružio pod a) umjesto nacionalnog proračuna bude samo eu proračun tako nešto....
što se tiče pakta o stabilnosti i rastu, to je bilo pitanje nešto tipa uz što se ostvaruje taj pakt..ja sam zaokružio procedura prekomjernog deficita i procedura nadgledanja..to piše na zadnjem slajdu 7.prezentacije
Osnovna načela, trebalo je zaokružiti: Načelo nediskriminacije i uzajamnog priznavanja. Među ponuđenima je bilo načelo diskriminacije i uzajamnog priznavanja
višegodišnje financijske perspektive eu uređuju financijske okvire: trebalo je zaokružiti financiranja zajedničnih europskih politika i ciljeva putem eu proračuna.
šta EMS nije imala prije nego je stupio na snagu EMU i euro?
ja sam odgovorio: ERM..jer je on uveden kad i EMU (1999.), a tada je i euro uveden..a bilo je još ponuđeno i ECB i još neke kerefeke
Sjećate li se još koja pitanja, pa da odgovorimo sve pitanja i da budemo sigurni koliko smo točno riješili